zaterdag 7 december 2013

dag 6 - goedkoop = duurkoop?

Goedkoop is vaak duurkoop - dat is zeker waar. Er is een goede reden voor het prijsverschil tussen hobby kwaliteit en kunstenaars kwaliteit. Tussen deze twee zit  nog een heel scala aan mogelijkheden en je hoeft zeker niet altijd voor het duurste te gaan.
Er zijn echter van die materialen waarbij je je afvraagt waarom je die ooit gekocht hebt ...
Zoals bijvoorbeeld dit:


Marie's Pastelkrijt, voor een prikkie gekocht bij het Kruidvat. Een enkele keer gebruikt en vervolgens achter aan in de kast gezet. Ik gebruikte het voor de pagina's hieronder, o.a. in combinatie met gesso.


Dit is een materiaal dat de afvalbak in gaat. In dit geval is goedkoop inderdaad duurkoop. De krijtjes bevatten meer stof dan pigment en de kleurkracht is niet groot. Hier ga ik me niet aan ergeren! En dan nog dit:


3 opmerkingen:

  1. Zonde, he? Die brol? Cursisten van mij komen vaak trots met hun hele grote doos vol kleurtjes, waterverf of pastels bij mij aanzetten...lékker mee werken, denken ze dan. En dan gaat 't niet. 't Mengt niet mooi, geeft niet veel kleur af, beschadigt het papier, etc. Dan is het soms zó moeilijk uitleggen dat het écht, écht, écht veel beter is om 5 kleuren te kopen van studiekwaliteit dan 48 kleuren van prutkwaliteit!! Zoveel makkelijker denken ze dat zij het gewoon niet goed doen... Dan éven de doos studiekwaliteit opentrekken en ze er even mee bezig laten...in no time vergeten ze zichzelf en zijn ze heerlijk bezig met een opdracht. Ook mijn kinderen krijgen echt goed spul. Het kost wat, maar het wordt tenminste gebruikt en met innige voldoening! En dan ben ik tevree.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Helemaal waar Mandy; als je eenmaal het verschil tussen de twee hebt ervaren begrijp je waarom goedkoop vaak duurkoop is!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. juist door het te ervaren en het te laten ervaren kan je tot een andere keuze komen.. dus het heeft toch nog een doel....leren we door te "ervaren" ;-)

    BeantwoordenVerwijderen